Vaikeneminen ei ole tänä päivänä enää kultaa.
En voi olla ihmettelemättä Helsingin poliisilaitoksen ylimmän johdon täydellisen hiljaisuuden strategiaa sitä itseään koskevassa julkisessa keskustelussa. Yhtiökumppanini Jari Taponen kertoi viime lauantaina irtisanoutumisestaan ja siihen johtaneista syistä HBL:ssä julkaistussa jutussa. Sen jälkeen Jaria on haastateltu kaikissa päämedioissamme ja julkinen keskustelu Helsingin poliisijohdon johtamistyylistä on käynyt kuumana monilla eri alustoilla.
Tänään YLE julkaisi jutun, jossa on haastateltu neljää helsinkiläistä poliisia. Kaikki neljä vahvistavat Jarin kertoman: Helsingin poliisissa vallitsee pelon ilmapiiri eikä kukaan uskalla kritisoida johtoa tai sanoa omaa mielipidettään. Lisäresurssien saamiseksi keskitytään parin euron “lihapiirakka”-varkauksien ja pienten näpistysten selvittämiseen.
“Tämän on ihan hölmöläisten hommaa”, sanoo kymmeniä vuosia Helsingin poliisissa työskennellyt rikostutkinnan tutkinnanjohtaja.
Päivittäin ilmestyvistä uusista jutuista ja vilkkaana käyvästä julkisesta keskustelusta huolimatta Helsingin poliisijohto vaikenee. Se ei ilmeisesti halua eikä aio osallistua tähän, omaa toimintaansa koskevaan, keskusteluun.
PIdän valittua strategiaa huonona, vaikkei se itseäni yllätäkään. Ongelmat eivät katoa vaikenemalla – tai pelottelemalla. Päin vastoin. Usein tilanne menee vain pahemmaksi.
Melkeinpä tekisi mieli tarjota akuuttia apua laitoksen sekä sisäiseen että ulkoiseen viestintään. Nykyinen tyyli muistuttaa pahasti vuosikymmenten takaista ylhäältä alaspäin suuntautuvaa viranomaisviestintää, jossa ei ole sijaa kysymyksille eikä keskustelulle. Tässä ajassa kyseinen tyyli ei toimi eikä vakuuta ketään.
Nyt käytävään keskusteluun kannattaisi osallistua, ja sitä on ehdottomasti myös syytä jatkaa. Poliisi toimii julkisin verovaroin ja on laajaa valtaa yhteiskunnassamme käyttävä viranomainen. Sillä on laajaa valtaa myös meihin kansalaisiin nähden. Siksi sen johtamisen ja toiminnan on oltava läpinäkyvää.
Poliisin toimintaan on voitava luottaa sataprosenttisesti. Aina ja aivan erityisesti tänä yhteiskuntarauhaammekin ravistelevana aikana.
Susanna Makaroff, viestinnän asiantuntija, Prevenza Oy